Varför jag väljer ekologiskt

När jag handlar så handlar jag bara ekologiskt. Om det inte finns ett ekologiskt alternativ så köper jag ingenting! Detta gäller inte bara matprodukter utan allt som egentligen kommer i kontakt med min hud: schampoo, balsam, lotion, tvål osv.
Varför?
Jo, för ekologiska varor har inte besprutats med kemiska besprutningsmedel eller konstgödsel, djuren får ekologisk föda och får vistas ute och leva mer naturligt (Svenska livsmedelverket, 2014).
Ekologisk produkter är bra för mijö, djuren och för din kropp.
Livet handlar ju om att ha god livskvalité och varför ska man då inte få valuta för den maten man köper och stoppar i sig?
Varför ska något som så viktigt som mat, den bränsle som vi stoppar i det viktigaste vi har som är vår kropp, vara så billig som möjligt?
Maten som vi äter är ju grundpelaren i vår kropp hur vi mår och vad vi har för förutsättningar att orka och om vi eventuellt kommer bli sjuka!
Vår kropp är vårt kapital och den måste vi förvalta väl för att få bästa möjliga resultat!
 
Enligt Naturskyddsföreningen så slänger vi 1/3 av den mat vi köper och av hushållsbudgeten så går 35-40% åt till utrymmesmat (kakor, chips, godis, dricka). Om vi istället äter den maten vi köper och minskar på utrymmesmaten så blir det helt plötsligt inte så dyrt! Dessutom äter de flesta för mycket kött som oftast kostar en del för både plånbok, kropp och miljön: Om vi istället minskar vårt köttätande litegrann och istället när vi väl äter kött köper ekologiskt kött så gör du plånboken, miljlön och din kropp en tjänst!
Och om jag som ensamstående student ha råd med ekologisk mat så har även du det!
FN har nyligen konstaterat att många av våra folkhälsosjukomar (tex cancer, diabetes) kan vara kopplade till alla små doser kemikalier vi dagligen får i oss (Naturskyddsföreningen)
Enligt Cancerfonden så kan många av olika cancrar förebyggas med en bra livsstil: goda matvanor och fysisk aktivetet är ENKLA saker som man kan lätt införliva i sin vardag!
 
Vill du lära mer? Eller skriv en fråga i kommentarfältet
Livsmedelsverket- Ekologisk mat
Naturskyddsföreningen - 8 sätt att döda myter om ekologisk mat
Cancerfonden - Livsstilen kan förebygga cancer
 
Urtekram har många underbara och fina produkter till bra priser :)
 
Har vi verkligen råd att äta billigt?
"Tänk om kemikaliejordbruket skulle stå för kostnaderna för vattenrening, utarmning av biologisk mångfald, hälsoskador, övergödning... Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar " - Naturskyddsföreningen.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Emma s

Du får gärna tipsa om goda maträtter utan eller med lite kött i! Är svårt å hitta tycker jag😊

2015-01-29 @ 21:33:20
Postat av: Fader

Du skriver så bra att du borde bli skribent för hälsa åt något förlag. :)

Svar: Men tack pappa 😊
Maria Graaf

2015-01-31 @ 11:59:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0