Varför är tuggandet så viktigt?


Äter du fort?

Tar du stora tuggor?

Sväljer du stora bitar?

Hinner du känna vad maten smakar?

Hinner du känna när mättnaden kommer? Eller blir du proppmätt?

Blir du sugen kort efter en måltid trots att du blivit proppmätt?


Svarade du ja på de flesta frågorna här betyder det att du inte tuggar ordentligt.

Man har ju hört i hela sitt liv att man ska tugga ordentligt men är det bara för att man inte ska sätta i halsen? Nej, om man tuggar maten eller inte har otroligt stor effekt på din hälsa! Tro det eller ej!

Det som är bra när man tuggar är ju självklart att magen hinner känna att man blir mätt i tid. Man hinner inte vräka i sig otroliga mängder och känna sig proppmätt utan man äter en lagom portion och blir lagom mätt.


Tuggad och otuggad mat:

Tänk dig din magsäck som en platspåse, och när du äter otuggad eller slarvig tuggad mat så blir det som stora isbitar som hamnar huller och bullar och fyller upp stor plats i plastpåsen.

Men om man istället för isbitar skulle hälla i vatten (tuggad mat) så skulle samma mängd fylla plastpåsen endast till hälften, det skulle bli jämnt fördelat. Så ser det ut i magsäcken när man tuggat ordentligt.

Den otuggade maten hamnar alltså som klumpar i magsäcken, där har vi ju tyvärr inga tänder som kan tugga vidare vilket betyder att magsäcken får svårt att bryta ner maten ordentligt. Då blir det svårt både med finfördelningen, nedbrytningen, omhändertagandet och slutligen transporten av matens beståndsdelar. Resultat blir att hjärnan inte får någon energi och signalerar så att vi snabbt blir hungriga igen. Detta leder till att vi måste fylla på våra förråd igen väldigt snart efter en avslutad måltid och gör man det timme in och timme ut blir man tillslut överviktig.

Om tänderna istället får möjlighet att finfördela maten och blanda den med saliv slipper vi "klumparna" i magen, eftersom det går snabbare och lättare för magen att ta hand om den tuggade maten och skicka den vidare.

Detta innebär inte att du blir hungrig snabbare utan tvärtom!

Från magsäcken transporteras maten vidare till tarmarna och sedan ut i blodbanan.

När maten når tarmarna kan bara de partiklar som är tillräckligt finfördelade sedan passera ut till blodbanan. Väl där, kan energin och näringen nå hjärnan och kroppens alla celler, som då får påfyllning av fett, protein, kolhydrater och vitaminer med mera.

Om måltiden består av alla delar av kostcirkeln så tar det längre tid för kroppen att bryta ner de olika näringsämnena så de betyder att man blir mätt under en längre tid, så när du äter ur alla delar och tuggar ordentligt så blir du behagligt mätt.

Du hinner sluta innan du blir proppmätt vilket självklart är bra för vikten.

För den som är överviktig är tuggandet det bästa och lättaste sättet för att sakta men säkert gå ner i vikt!


Några små kom ihåg:

  • Tugga ordentligt så håller du dig mätt längre
  • Tugga ordentligt så kroppen kan tillgodogöra sig all näring i maten
  • All mat ska tuggas även snabbmat!

Vinster med tuggandet:

•·         Du hinner känna vad maten smakar

•·         Maten hinner blandas med saliv

•·         Kroppen hinner göra ett omsorgsfullt matsmältningsarbete

•·         Du undviker att bli proppmätt

•·         Du undviker svullen mage

•·         Du undviker gasbildning

•·         Kroppen hinner ta vara på energin och näringen i maten

•·         Du hinner känna mättnad och riskerar inte att äta för mycket

•·         Du blir fri från hunger


Nästa "hälso"inlägg: Kostcirkeln
Källa: Mattillåtet av Gisela Van der Ster

Kommentarer
Postat av: issa

bra inlägg, ska försöka lägga det på minnet ;)

2011-10-27 @ 19:22:44
URL: http://stuumpan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0