Kostcirkeln


Ni har absolut hört talas om kostcirkeln!

På hemkunskapen i skolan pratade lärarna om den hela tiden och på väggarna satt affischer på den.

Du kanske tycker kostcirkeln är uttjatad men på något vis så försvann den efter vägen för i dagens tidningar om bantning så står den aldrig med, vilken den absolut borde göra eftersom den är det enda som funkar för kroppen. Visst, keso och grönsaker i alla ära, men det är långt ifrån allt som kroppen behöver! Läs mer så kommer du förstå varför.


Alla delar lika viktiga

Alla delar i kostcirkeln är lika stora och alltså lika viktiga, även fettdelen!

Om man utesluter bit efter bit (till exempel fettdelen, köttdelen och mjölkdelen) så fattas för många bitar så kosten blir full med brister och kroppen får inte allt den behöver och kan inte fungera optimalt, man får brister, man tappar orken och livet blir inte så lätt helt enkelt. Man får ofta enorma sug kort efter en måltid och det är faktiskt kroppens sätt att försöka kommunicera med dig: Hallå! Jag behöver faktiskt fett/kött/mjölk också!!!

Kroppen försöker faktiskt inte skada dig! Den vill dig faktiskt bara ditt bästa! Lyssna på kroppen istället för kvällstidningar! Kroppen känner sig själv bäst och vet vad den behöver!

Så om man utesluter biter ur kostcirkeln uppstår alltså brister från vitaminer, energi och näringsämnen.

Men om man äter "runt kostcirkeln" alltså hur så många bitar som det går vid en enda måltid så får kroppen de råvaror som den behöver för att kunna arbeta på bästa sätt. Då slipper du suget, eftersom det är kroppens sätt att tala om för dig att något fattas i din kost!

Ett exempel på att äta runt kostcirkeln:

Potatis med köttbullar, lingonsylt, sås och grönsaker med ett knäckebröd till med smör på. Ett glas vatten till. Och till efterrätt fruktkräm och mjölk. Lätt som en plätt!

Det är bättre att äta lite av mycket än mycket av lite, så variera dina måltider för då mår kroppen som bäst och funkar på bästa möjliga sätt!

Eftersom kroppen får alla råvaror för att fungera optimalt: Kolhydrater, fett, protein, vitaminer, antioxidanter, energi med mera!


Nästa hälsoinlägg: Salt, livsviktigt eller livsfarligt?

Källa: Mattillåtet av Gisela Van der Ster


Kommentarer
Postat av: Simons tjej

waw jag kom in ´på din blogg när jag sökte på Kostcirkeln och börja läsa runt lite jag tycker den va jätte fin och smart :)

2012-01-02 @ 00:51:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0