Salt; Livsfarligt eller livsviktigt?


Salt; livsviktigt eller livsfarligt?

Salt; Det vita giftet.
Ni har alla hört att salt är jättefarligt, alla ska salta mindre och helst ska man inte salta alls!
Man kan få högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar och jag vet inte allt.
Men visste ni att man kan dö av att salta för lite eller att inte salta alls?
Varför ger man djur saltstenar om det är så farligt?
Här kommer en lista på symtom man kan drabbas av om man inte saltar ordentligt:

·         Yrsel

·         Det svartnar för ögonen vid hastiga rörelser

·         Huvudvärk

·         Svaga händer och underarmar

·         Spaghettikänsla i ben, muskelvärk

·         Domningar i armar och ben

·         Man kissar ofta och man kissar på natten

·         Nattliga svettningar

·         Illamående

·         Man sväller i magen när man äter

·         Svullet ansikte

 

Salt behövs i kroppen för att bland annat för att vi ska kunna ha en tillräcklig blodvolym (Salt binder vatten i blodkärlen), ett normalt blodtryck och för att se till att hjärtat och musklerna får elektriska impulser.
Salt binder vatten i kroppen och när man inte saltar så måste man gå och kissa väldigt ofta eftersom det inte finns något som binder kvar vattnet i blodkärlen och i slutändan kan man bli uttorkad!
Varför sväller man när man äter när man har saltbrist?
Lite förenklat skulle man kunna säga att eftersom den vätska man dricker snabbt kissas ut, finns det inte tillräckligt med vätska i magen för att ta hand om maten när det kommer. När vätskan kommer från andra delar av kroppen så sväller man.
Det är inte ovanligt att man svimmar om man inte saltar på väldigt länge!

Om du ’cravings’ efter laktrists och/eller chips kan det vara kroppens sätt att prata med dig.
Kroppen vill ha salt och kräver det i form av sug som inte släpper förrän man tillfredställt kroppen ordentligt.
Kroppen försöker bara kommunicera med dig att något fattas i kroppen.
Lyssna på din kropp!


Visst det är inte bra att salta för mycket heller, men det är väldigt svårt att ta för mycket salt på sin mat för då blir det så stark att man oftast inte kan äta det.
Svenska näringsrekommendationer är 1tsk/dag. Alltså ca 1krm/måltid.

Nästa avsnitt av ”Hälsa”: Kolhydrater: Eskimå eller bonde?

Källa: Mattillåtet av Gisela Van der Ster


Kommentarer
Postat av: Louise

vafan Mia, jag skulle behöva dig som min personliga dietist!

2009-11-18 @ 20:25:40
Postat av: Louise

När jag har migrän brukar jag äta djungelvrål för att det är så salt. Doktorn sa det!

2009-11-23 @ 10:58:39
URL: http://louisenystroom.blogg.se/
Postat av: Anonym

Louise du ska inte äta djungelvrål om du har saltbrist! Det är välkänt att lakrits är vätskedrivande och därför bör man inte äta för mkt av det. Märkligt att inte din doktor visste det.

2010-01-20 @ 10:33:26
Postat av: Viktor

Intressant blogg =) Fick ett leende på läpparna när du skrev att källan var Gisela, har haft henne en hel del på högskolan, har du studerat kost på något sätt alltså?

2010-03-12 @ 11:10:43
Postat av: Mia -Livet i Göteborg

Svar till Viktor:

åh, va orättvist! Hon verkar så jäkla bra!!

Vad studerar du?

Jag vill gärna studera till dietist och personlig tränare men det är så svårt att komma in:(

Men jag läser allt jag kommer över om kost och hälsa!

(Men inte sånt som står i aftonbladet utan av leg. dietister)

2010-03-12 @ 11:29:51
URL: http://mariagraaf.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0